Monday, July 16, 2012

Ørkenvandring

På leting etter sannheten
Flerfoldige tråder
Ulike farger og tykkelser
Jeg ønsket å veve dem inn i en sammenheng
men fant ut at bildet bare reflekterte mitt eget
Mitt ego
Min sannhet

Forstå
Beherske
Manipulere

" I et speil, i en gåte..."
Ordet forsvant
i min utålmodige leting etter å forstå fullt ut

Jeg ville ikke lenger vite av
det underfulle
gåten
mysteriet
livet

Min ørkenvandring
Min trang til å forstå og beherske

utmattelse

"Jeg rekker ut mine hender til deg,
min sjel lengter etter deg som et uttørket land
tørster etter regn".

Sunday, July 15, 2012

"There is a crack in everything..."

Leonard Cohens ord siteres i siste avsnitt av Notto R. Thelle sin bok "Prinsessens engler". Jeg faller enda en gang for fristelsen til å sitere en forfatter ordrett. Egentlig fordi mine egne formuleringer aldri når opp til originalen. Så her kommer deler av siste avsnitt fra Notto Thelle sin bok "Prinsessens engler":

"...Det er en brist i alle ting. Han (Leonard Cohen) ser ut over verden og registrerer at tingene går i stykker. Krigene vender tilbake. Fredsklokkene slår sprekker. Duene settes fri og fanges igjen. Kan vi i det hele tatt prestere noe som er helt og fullkomment?
Men han lar seg ikke lamme av nederlagsfølelse. Herregud, er det så farlig! Glem fullkommenheten og bær frem det du har! La klokkene kime! Det er en brist i alle ting, og det er slik lyset slipper inn..."

"...Jeg møter av og til mennesker som er såret av livet. Det er ikke nødvendigvis ytre vold, men skader de har fått av andre som berøver dem livsmotet. De blir tilintetgjort av andres ord og gjerninger, synker sammen og blir borte. Et skadet menneske kan bære skaden videre, så sårene blir utgangspunkt for ny ødeleggelse, av en selv og andre. Men det hender at et menneske berøres av noe annet som får det til å trosse ordene og stå opp til nytt liv. "Jeg skulle nok gjerne unngått de sårene, " sa et menneske til meg, "men jeg tror de har gitt meg nye sanser." En dypere menneskelighet, kanskje. Kanskje til og med en annen sans for det guddommelige. Ikke den uplettede og blankpolerte guden for de vellykkede, men han som var så merket av livet at han kom oss nær. Ikke guden for de fornemme anledningene, søndagsguden som kaster glans over festen, men han som dukker opp når festen er over, når musikken er stoppet, når malingen flasser av og sprekkene kommer til syne. Guden som rører sårene og vet hva det dreier seg om. Guden som befinner seg i dypet, som kanskje først blir synlig når livet tærer fordi det ikke er noen andre som holder ut. Guden som ikke forakter et sønderbrutt og sønderknust hjerte.
"Hvordan hadde livet vært om jeg ikke hadde sett glimtene av en slik guddom?" Spørsmålet ble liggende i luften som en stille undring. "Har du hørt hvordan Leonard Cohen formulerte det?" spurte jeg etter en stund"Kanskje," lød svaret "hvis du tenker på sangen om sprekkene i tingene som slipper lyset gjennom. Det er ord som hang seg fast i meg for mange år siden. Jeg kunne ikke ha klart meg uten."

Ring the bells that still can ring
Forget your perfect offering
There is a crack in everything
That`s how the light gets in ".

Thursday, July 12, 2012

Hvor høyt må et menneske spørre?


Tittelen på denne boken skrevet av Notto R. Thelle har sine røtter i en beretning fra Østen. Beretningen forteller om en kvinne på leting etter livet. Hun ønsker å gripe ordenes skjulte mening, sanse sannheten bak formene. For å oppnå dette søker hun stillhet og mediterer. "Lær meg å høre lyden av en harpe uten strenger" er hennes utfordring til sin veileder. Mesteren gjorde da en bevegelse i luften som om han slo på usynlige strenger, og sa "Der, hørte du den?" "Nei, jeg hørte ingenting", sa kvinnen. Mesteren svarte "Hvorfor spør du ikke høyere". 

Hvor høyt må et menneske spørre for å få svar? Hvor intenst må en søke for å finne veien?

Boken kommer ikke med svar, egentlig stiller den bare flere spørsmål. Allikevel satt jeg igjen med en følelse av å ha fått noe viktig etter å ha lest det forfatteren har å formidle. Ikke minst fordi han gir så godt uttrykk for at alle omveltninger, motsetninger, følelser og kontraster som livet byr på er en naturlig del av ethvert menneskes liv. Ikke alt gir mening, ikke alt fører til det gode, det er ikke alle spørsmål vi kommer til å få svar på. Av og til kommer kanskje spørsmålene i etterkant av svarene. Men det er like fullt livet.

Et lite utdrag fra boken:

" Jeg husker noen av mine drømmer da min verden oppløste seg. Jorden du står på slår sprekker og underlaget svikter. Du går rundt i barndomshjemmet og brenne møbler og innbo. Du er på et drivende skip og gripes av angst for de ukjente kreftene som kaster deg rundt og suger deg ned. Men når du har vært kastet omkring av ukjente krefter en tid, får livet ny retning. Det underlige skjer som på skapelsens første dag. Ut av kaos fødes nytt liv.
Vi er ikke skapt til å leve i lukkede rom. Men det åpne og grenseløse landskapet kan også være vanskelig. Derfor bygger mennesket boliger og lager veier i landskapet. Troen er en slik bolig, et sted vi hører hjemme. Vi vandrer ut og inn og beveger oss langs veiene i landskapet.
Det lyder enkelt, nesten idyllisk, men for den som lever åpent, kan det virke ganske forvirrende. Her er det plass for alt mellom alfabetets første og siste bokstav. Tusen ting og hendelser kan skape angst, stjele livsmot og undergrave troen på Gud. Også de indre landskapene er mangetydige: lengsel og troskap lever side om side med vantro og svik. Gode og skapende krefter blomstrer sammen med destruksjon, aggresjon og hat. Det er bare slik. "

Overbevisningen om at våre spørsmål - både den håpefulle undringen og den mørke fortvilelsen - gjør våre liv større går igjen som en rød tråd gjennom hele boken. Den virkeligheten vi lever i har plass for alle motsetninger i livet.

«... både lettlest og inspirerende, enkel og dyp. Her merker man ingen klisjeer, alt er liv.»
Wilfrid Stinissen, karmelittbroder


«Sterk tale, lav stemme... Hvor lavmælt kan man svare og allikevel bli hørt? Det Thelle egentlig beviser, er at dette med stemmestyrke er underordnet ...» Aftenposten